Er du en rigtig forfatter? 7 forfattermyter

  1. forfattermyterAfliv forfattermyterne – og skriv frit

Jeg kender ikke noget som forfatterskabet, der er fyldt med myter. Og jeg er så træt af dem! Hovedmyten om den rigtige forfatter er sindssygt ødelæggende for alle, der gerne vil skrive.

Det ved jeg indefra – for er man en rigtig forfatter, hvis man bare skriver med udgangspunkt i sit liv? Efter fire udgivne bøger på store forlag kan jeg stadig møde folk, der spørger: ”Hvornår udgiver du en rigtig bog?” Og jeg kan også selv tænke tanken på en dårlig dag.

Følelsen af at være forkert

De mange forestillinger om, hvad det vil sige at være en rigtig forfatter, dukker gerne op, når du sætter sig ved computeren, deler din drøm eller sender et værk ud i verden. Og oftest gør det, at du så føler du dig forkert og ikke berettiget til at kalde sig forfatter.

I mødet med andre forfattere i min podcast Forfatterhjørnet kan jeg høre, at myten om den rigtige forfatter også har holdt dem tilbage. Nogle har først følt sig som en forfatter sent i deres forfatterskab og andre må stadig ’lege’ de er forfattere, for at ikke føle sig for intimideret.

Jeg vil så gerne, at vi kan gøre begrebet forfatter mindre eksklusivt og uopnåeligt.

 

7 forfattermyter om den ‘rigtige’ forfatter

 

Forfattermyte 1)

En rigtig forfatter skriver altid godt og er i flow

Vi har en klar forestilling om, at William Shakespeare, Ernest Hemingway, Helle Helle, Haruki Murakami eller hvem, du nu syneforfattermyter flows, skriver godt, aldrig har forfattet en dårlig sætning eller kæmpet med ordene. Denne myte er rimelig ødelæggende for den kreative selvtillid, når man sidder og stirrer på den blanke side i word og prøver at tænke sig til verdens fedeste start på sin bog.

Men tro mig – selv de store værker er begyndt med halve sætninger, ufærdige plots og kreative vildveje. Meget få forfattere (lad os tale om Jack Keroacs Howl en anden dag) skriver deres bøger i et guddommeligt eller stof-induceret flow, hvor alt bare hænger sammen fra starten af.

Jeg er sikker på, at første sætning og udkast af en af mine yndlingsbøger Trækopfuglens Krønike stadig havde brug for en kærlig hånd, og at Hr. Murakami ikke grinte hele vejen igennem skrive- og redigeringsprocessen.

Man siger, at skrive en bog er 10 procent inspiration eller talent og resten er hårdt arbejde. Hvis du venter med at skrive, til du er klar og har gennemskuet hele skriveprocessens udfordringer, så kommer du aldrig i gang – eller forbedrer din tekst.

Du skal turde at starte og skrive dårligt!

 

Forfattermyte 2)

En rigtig forfatter får ikke afslag

I Forfatterhjørnet fortæller forfatterne Kim Leine og Sarah Engell om at få afslag på deres første bøger. I flertal. Og der findes uforfattermyte afslagtallige eksempler på fantastiske forfattere, hvis værker har fået afslag verden over.

Så hvis du oplever modstand og afslag, så er det ikke nødvendigvis et tegn på, at du ikke dur til at være forfatter. Hvis flere forlag siger nej tak, og du ikke selv forstår, hvad der kan gøre anderledes, så undersøg om der er noget konstruktivt, du kan tage med dig. Det er ikke altid forlag har tiden til at give grundig feedback, men så kan du betale en selvstændig redaktør til at gøre det. Måske der skal omskrivninger til, måske du skal starte forfra med noget helt andet.

Du skal turde blive ved med at skrive og holde fast i din lyst til at udtrykke dig trods modstand!

 

Forfattermyte 3)

En rigtig forfatter har gået på Forfatterskolen

Kun 6-8 kommer ind på Forfatterskolen hvert år, men 400 søger. Håbefulde forfatterspirer sender tekster ind, og 12 kommer til Forfatterskolen forfattermytersamtale. Det er altså en lille eksklusiv skare, der får muligheden for at fordybe sig i skrivningen og skoles på den måde. Det kan være virkelig godt for ens skrivning at gå på skrivekurser, finde skrivefæller og dygtiggøre sig (hvis man finder den rette tilgang for en), men det er ikke et must!

Mange føler ikke sig berettet til at tage titlen forfatter på sig, og så kan det være rart med et diplom. At have papir på, at man er forfatter. Men forlag og læsere kigger på dit manuskript – ikke dit cv. Selv talentfulde elever fra Forfatterskolen er ikke garanteret noget som helst. Nogle får endda oparbejdet så mægtig en indre kritiker og præstationsangst, at de ikke rigtig får udgivet noget efterfølgende.

Du skal turde at skrive og skrive og skrive – og ikke vente på andres tilladelse eller godkendelse!

 

Forfattermyte 4)

En rigtig forfatter staver korrekt og laver ikke fejl

Denne myte lå H.C. Andersen ikke under for. Han var ordblind, men i dag mange hundrede år efter hans død, lever hans forfattermyter fejleventyr stadig. Den populære forfatter Sara Blædel er også ordblind, men har heldigvis heller ikke ladet dette bremse lysten til at skrive bloddryppende krimier.

I skolen betyder det meget i dansk, om man kan stave korrekt og sætte sit komma, men på den anden side af denne institution, kan man få hjælp til disse ting. Hvis du har en god historie eller budskab, du vil ud med, så lad ikke dette forhindre dig i det. Det er både synd for dig og dine mulige læsere

Perfektionister kæmper på samme måde med følelsen af ikke at være god nok og berettiget til at skrive.

Du skal turde skrive din bog, selvom du kommer til at lave fejl – og måske ikke altid kan stave og sætte korrekt komma!

 

 

Når du så har skrevet og udgivet din bog, så er du da en rigtig forfatter ikke? Nej da, her er masser af fortsatte myter, som ville glæde Jante … Her er bare tre af myterne, som udgivne forfattere også kæmper med:

Forfattermyte 5)

En rigtig forfatter skriver skønlitteratur eller digte for voksne

Børnelitteratur, memoir, krimier, erotisk litteratur, chicklit, fantasy, selvhjælpsbøger …

Det er vel ikke rigtig litteratur, eller er det? Det er i hvert fald ikke de forfattermyte genregenrer, jeg blev præsenteret for på litteraturvidenskab. Eller jo, vi læste faktisk Dekameron af Giovanni Boccacio, der indeholder erotiske noveller. Men der var langt i mellem, og jeg har hørt mange rynke på næsen af det mindre ’fine’.

Jeg kender ikke en eneste forfatter, der ikke har gjort sig umage med sine værker. Den her form for snobberi omkring genrer kan virkelig være ødelæggende, hvis du lytter for meget til den. Det kan afholde dig fra at skrive i den form og tone, som kommer mest naturligt til dig.

Du skal turde at skrive i din stemme og genre!

 

Forfattermyte 6)

En rigtig forfatter kan leve af sit forfatterskab

Danmark er et lille land, og kun 20 procent af danskere køber eller låner bøger. De forfattere, der kan leve af det, udgør en lille Forfattermyter pengeprocentdel, og mange af dem må supplere med foredrag, workshops og stipendier.

Du kan måske sælge mere, hvis du er god til markedsføring, men der findes altså også fantastiske forfattere, hvis værker ikke bliver læst bredt.

Man bliver ofte ikke rig af at være forfatter, og er ikke selv herre over, hvor læst ens værker bliver i sidste ende og over tid.

Du skal ville skrivningen så meget, at du supplerer den med anden indkomst.

 

Forfattermyte 7)

En rigtig forfatter får gode anmeldelser

Nej da. Forfattere, hvis værker lever længe efter deres død, var ikke nødvendigvis populære hos datidens smagsdommerne. Og der behøver ikke at gå hundrede år. Tove Ditlevsen blev faktisk heller aldrig anerkendt i litterære kredse, mens hun levede.

Og der er bøger, jeg elsker, som har fået hug i dagbladene. Anmeldelser er subjektive, og det er ikke sikkert, at en mandlig filosof på forfattermyte anmeldelse52 år vil elske din bog, hvis hovedperson er en kvindelig kleptoman på 21 år..

Man kan føle skam, når man udgiver noget, der får hug.

Men faktum er, at nogle vil ignorere din bog, nogle vil elske den, nogle vil være mindre begejstrede. Du kan gøre dit bedste, men når du giver slip, så er det ikke din bog mere. Andres bedømmelse ændrer ikke på dets legitimitet og din ret til at skrive.

Alternativet ville være ikke at skrive den overhovedet – så er du sikker på ikke at få hug. Men ville det ikke være en skam?

Du skal turde at give slip på dit værk – og hvile i at den måske ikke bliver elsket af alle.

At være forfatter kræver, at du skriver, og bliver ved. Punktum. Lad nu ikke andres og egne forestillinger holde dig fra at skrive den bog, som kun du kan skrive!

Her har jeg indtalt indlægget om forfattermyter

Hør også forfattere fortælle om deres skriveproces og tanker om den ‘rigtige’ forfatter i podcasten Forfatterhjørnet. I episoden med Sarah Engell fortæller hun om, at det ikke var, da hun udgav sine første bøger eller kunne leve af det, hun følte sig som en forfatter. For hende handlede det om at møde ligesindede på skriverefugiet Hald Hovedgaard. Og Majbritte Ulrikkeholm fortæller i sit interview om, hvordan hun ‘leger’. hun er forfatter, når hun skriver sine bøger. Så flyder det lettere.